I denne reportage kan du se hvad der skete da medlem af Europaparlamentet Christel Schaldemose og folketingsmedlem Benny Engelbrecht, begge socialdemokrater, var på rundtur i Sønderborg Kommune mandag den 12. april hvor de besøgte lokale virksomheder. Og de to tager meget inspiration med til henholdsvis Bruxelles og Christiansborg. Rundturen gik til fire virksomheder og to efterfølgende debatmøder i henholdsvis Sønderborg og Gråsten.
En rundtur der især handlede om fødevarer.

– Det er helt tydeligt for mig, at EU fylder rigtig meget også i sønderjyske virksomheders hverdag. De rammer man arbejder med, om det er frugtdyrkning eller helsekost, er i høj grad bestemt af europæiske direktiver og dermed understreger det at EU er os, ikke noget der ligger dernede i Bruxelles. Af samme grund er det nødvendigt at jeg og andre europaparlamentarikere benytter lejligheden til at tage ud i virkeligheden, siger Christel Schaldemose.

Især på de to debatmøder kunne de to politikere fortælle om det tætte samarbejder der er mellem dem på især forbrugerområdet, som de begge arbejder med. Som eksempel brugte de den meget omtalte sag om enzymet thrombin det der også har fået et andet navn i folkemunde, nemlig kødklister.

– Den danske regering var jo parat til bare at sige ja til dette enzym, men fordi Christel og jeg holdt en tæt dialog fra første dag, lykkedes det at få ændret den danske indstilling og nu er der også udsigt til at parlamentet siger nej. Det var ikke lykkedes, havde det ikke været den tætte og meget vigtige dialog der er mellem Folketing og Europaparlament, siger Benny Engelbrecht.