I Sverige elsker vi lussekatter – svenske luciabrød med safran. Her er min bedste opskrift.
Opskrift: Svenske luciaboller (16 stk.)
25 g gær
75 g smør
2,5 dl mælk
0,5 g safran
0,5 tsk salt
0,75 dl sukker
cirka 7,5 dl mel
2 æg
Pynt:
Marcipan
Rosiner
Smuldr gæren i en stor skål eller bagemaskine.
Smelt smøret. Rør ned mælk i smøret. Da blandingen har samme temperatur som dit finger (cirka 37 grader), så hæld over det i gær-skålen. Rør ud gæren. Rør i safran, salt, sukker og 1 æg. Kom mel i og arbejd sammen. Dejen skal blive smidig og nem at arbejde med.
Lad dejen hæve i 45 minutter. Del dejen i 16 dele. Skær små stykker af marcipan.
Rul en lang pølse af et styk dej. Tryk ind et lille styk marcipan i begge ender af pølsen, så at man ikke kan se marcipanen. Form pølsen til et S. Sæt et rosin i hver del af bollen.
Lad hæve 30 minutter overdækket. Pisk et æg sammen og pensl luciabollerne. Bag midt i ovnen på 225 grader (ikke varmluft!) i 5-10 minutter.
—
Find flere opskrifter på frokenkraesen.com