OPSKRIFT PÅ SOFIES YNDLINGSDESSERT: CRÈME BRÛLÉE
En klassiker fra det franske køkken som er enkel ift. antallet af ingredienser, men faktisk kan den være ret svær teknisk.
Ingredienser til 4 desserter:
60 gr sukker (plus lidt ekstra til at karamellisere desserten med til sidst)
100 gr æggeblommer
¼ stang vanille
5 dl fløde
Fremgangsmåde:
Flæk vanillen og skrab kernerne ud og pisk dem godt sammen med æg og sukker.
Varm fløden op sammen med den tomme vanilleestang til 90 grader, altså lige før det koger.
Hæld nu lidt af den varme fløde i de piskede æg, mens der røres. Hæld så herefter æggeblandingen tilbage til resten af fløden, stadig mens der piskes.
Fisk vanillestangen op og varm massen op til 80 grader. Det er vigtigt, at man er rimelig præcis her, og at man oplever, at massen tykner lidt.
Stil massen til afkøling, indtil det når 35-40 grader. Hvis der er dannet meget skum under piskningen, så skum evt. lidt af med en spiseske.
Fordel creme brulée massen i 4 flade skåle og stil dem så i ovnen ved 110 grader i ca 20-25 min. De skal lige sætte sig og føles let faste ved et meget forsigtigt tryk.
Sæt nu desserterne i køleskab og lad dem køle helt af… det plejer at tage et par timer.
Lige før der skal serveres, fordeles en skefuld sukker pr. crème brûlée, og overskydende sukker drysses forsigtigt af.
Herefter brændes sukkeret til sprød karamel – vær forsigtigt, så det ikke branker.
Så er du klar til at servere dem mest herlige crème brûlée med det klassisk sprøde knæk!
Tip: Lav evt. en syrlig kompot af hindbær, kvæde eller lign som tilbehør til desserten.